Att göra på Åstol

Åstol är en liten ö men med ett stort utbud av aktiviteter! Här kan du promenera, bada eller fiska krabbor från bryggorna. Här finns utegym och bouleplan för den aktive, lekplats för de små och trevliga sittbänkar i hamnen för den som vill sitta ner en stund och bara studera båtlivet.

Badplatser på Åstol
Badplatser & klippor

I väster ligger barnbadet och Klockarudden. Här finns vattenrutschkana och saltvattenspool, där botten är av sand. Runt ön finns det flera andra badställen. Tänk på att klipporna kan vara hala!

Åstols rökeri
Åstols Rökeri

Åstols Rökeri är en fiskerestaurang med eget rökeri och liten butik. Rökeriet grundades 1984 i samma lokaler som de ligger i idag. Sedan 1994 har vår musikscen sommartid samlat uttrycksfulla musiker och musikälskande gäster.

Vandringsleder på Åstol
Promenera på ön

Det är lätt att promenera på ön, och det finns många fina små vägar mellan husen. De är i regel asfalterade och enkelt framkomliga. Trappor och höjdskillnader förekommer dock på vissa ställen. Du kan promenera på bryggorna längs hela hamnen, och det finns flera trevliga sittbänkar att vila på.

Röda stugan på Åstol
Röda stugan

Besök Galleri Insikten Röda stugan som ligger beläget längst ut på Åstols klippor med Pater Noster som granne. Här anordnas utställningar under fyra veckor varje sommar.

Åstols café
Motion och träning

På Åstol har du goda möjligheter att hålla dig i form!

Vid Stormvallen hittar du ett utegym. Dessutom finns ett mindre gym med träningsmaskiner och fria vikter i klubbhuet. Här finns även ett bordtennisbord.

Åstols idrottsförening har också träningspass året runt antingen vid utegymmet eller på den stora bryggan vid den södra armpiren.

Hembygdmuseet på Åstol
Åstols museum

Här kan du uppleva fiskeläget Åstols historia i bild och text. Museet har såväl permanenta som tillfälliga utställningar som berättar om Åstol från äldsta tid fram till idag.

Röda stugan på Åstol
Lekplats

På Åstol finns en lekplats i Parken för de mindre barnen. Här finns också en stor gräsmatta om små ben behöver springa av sig.

Den västra delen av Parken är vigd till stillhet.

På Stormvallen finns möjlighet att spela t ex beach-volleyboll eller använda multi-ytan för bollspel.

Åstols café
Krabbfiske

Från bryggorna kan barnen fiska krabbor. Särskilt omtyckt är ”krabbebryggan” strax väster om brandstationen.

Hembygdmuseet på Åstol
Gudstjänster

Elimförsamlingen har program varje vecka på ön, och ofta gudstjänster och andra samlingar i Elimkapellet eller på Caféet. Även Svenska kyrkan har gudstjänster i Missionshuset.

Hur tar man sig till Åstol

Till Åstol kommer man genom att ta färjan ”Hakefjord” från Rönnäng. Den går cirka en gång i timmen. Färjeturen till Åstol tar mellan tio och tjugo minuter, beroende på om färjeturen går via grannön Dyrön eller inte.

Hakefjorden färja till Åstol