För dig som bor på ön

Information för dig som bor på ön eller för dig som är nyfiken på ön.

Säkerhet

Om det börjar att brinna

Upptäcker du en brand så sätt dig själv och andra i säkerhet och ring sedan omedelbart 112! Brandlarm (tyfon) finns på Brandstationen, och ljuder över ön vid brand. Larmet på Brandstationen går också att aktivera manuellt.

Åstol har ett räddningsvärn som är en del av Räddningstjänsten Storgöteborg. 

Åstols räddningsvärn är en brandstyrka med frivilligt anslutna personer. Medlemmarna i räddningsvärnet larmas via personsökare eller tyfon och de som har möjlighet tar sig då skyndsamt till brandstationen.

Hjärtstartare (defibrillator)

Det finns en hjärtstartare vid Brandstationen. Den ger dig instruktioner om hur du skall använda den.

Vid sjukdomsfall

Vid akuta sjukdomsfall – ring 112. Sjuktransport kan antingen ske till väntande ambulans på Rönnängs brygga eller med helikoptertransport från helikopterplattan. Ambulanspersonalen kan vid behov tillkalla Åstols räddningsvärn för assistans. Du kan då känna dig trygg med att räddningsvärnet visar ambulanspersonalen till rätt hus och stöttar i väntan på transport.

Livbojar och stege

På flera ställen i hamnen finns livbojar och stege som kan användas vid fall i vattnet. Vi hjälps alla åt med att hålla ett extra vakande öga på barnen på ön, det är lätt hänt att snubbla från en brygga och ramla i!

Vandringsleder på Åstol

För att alla skall trivas

Hakefjorden färja till Åstol
Ta hänsyn till dina grannar

Tystnad är något som ofta är efterlängtat och värdefullt. För vissa som arbetar skift är det extra viktigt. Många uppskattar att kunna någon gång njuta av lugn och stillhet under dagen vilket kan vara svårt på en tättbebyggd ö. Av tradition så har söndagar och helgdagar varit tysta dagar. Då har högljutt utomhusarbete fått stå tillbaka för vila.

Transporter

Hakefjorden färja till Åstol
Åstol är i möjligaste mån en bilfri ö

I undantagsfall kan fordon tas med färjan till ön. För att parkera över natten på ön krävs dispens hos Vägföreningen.

10 km /tim är högsta tillåtna hastighet. Kör mycket försiktigt och håll god uppsikt – det finns många ställen där till exempel barn kan dyka upp hastigt.

Behöver du låna en rullstol för transport på ön?

Det finns en rullstol att låna i Vänthuset. Där finns också anvisningar vem du kontaktar för att få koden till låset. Du noterar att du har lånat rullstolen på en lista.

Tyngre transporter

Kontakta t ex Västkustens Brygg och Transport för tyngre transporter till ön. Med färjan kan du ta viss last – kontakta färjan för att kontrollera aktuella lastgränser.

Kompost & återvinning

Sophämtning och återvinning

Alla hushåll är anslutna till en gemensam sophämtning och återvinning vid färjan. Här finns fraktioner för hushållskompost, brännbart, glas, wellpapp, plast och metall. Tömning sker i regel på onsdagar

Det händer att fraktionerna vid återvinningstationen blir fulla. Då behöver du ta med dig ditt skräp hem igen, och vänta till dess att fraktionerna är tömda. Lägg inget skräp vid sidan av fraktionerna!!

Trädgårdsavfall

Du ansvarar själv för att ta hand om ditt trädgårdsavfall. Det finns inga gemensamma komposter för detta på ön. Större mängder kan köras till återvinningsstationen på Heås. Tänk särskilt på att följa kommunens anvisningar om du skall slänga parkslide.

Grovsopor

En gång per år – i regel sista lördagen i augusti – anordnar Tjörns kommun en grovsophämtning på ön. Då kan du slänga trädgårdsavfall, gamla möbler, vitvaror och också lämna in miljöfarliga kemikalier et c.

Service

Dagligvaror

I Åstols handelsbod Bojen hittar du det mesta du behöver. Vi värnar om vår butik, och köptrohet är viktigt för att handelsboden skall kunna hålla öppet året runt.

Handelsboden är ett aktiebolag där boende på ön är delägare. Verksamheten är utarrenderad till Åstols handelsbod Bojen.

Handelsboden har generösa bemannade öppettider. Är det köer i affären kan du självskanna dina varor.

Dygnet runt är handelsboden tillgänglig för boende med inpasseringsbricka (tag). Kontakta Kami Anani för att köpa en inpasseringsbricka.

Saknar du något i affären, så kontakta gärna Kami om detta. Du kan också förbeställa dina varor genom att kontakta handelsboden på telefon eller genom e-post.

Se Åstols handelbod Bojen som en förlängning av ditt eget skafferi!

Post

Åstols handelsbod är postombud. Här kan du både skicka och ta emot brev. Många boende på ön har också en egen brevlåda i handelsbodens entré.

Apoteksvaror

Åstols handelsbod har ett begränsat utbud av apoteksvaror och är apoteksombud. Du kan alltså enkelt få dina apoteksvaror till ön på någon eller några dagar.

Systembolag

Handelsboden är också ombud för Systembolaget. Beställ dina varor online senast tisdagar för tidigast leverans på torsdagar.

Motion & hälsa

Utegym

Åstols idrottsförening ansvarar för öns fina utegym på Stormvallen. Använd det gärna!

Styrketräning

I klubbhuset på Stormvallen finns redskap och maskiner för styrketräning. Kontakta Åstols idrottsförening för att bli medlem och få tillgång till gymmet.

Bordtennis

I klubbhuset kan man även spela bordtennis.

Boule och beachvolleyboll

I affären kan du låna utrustning för att spela boule eller beachvoleyboll.

Gympapass

Året runt har du möjlighet att vara med på Åstols idrottsförenings gympapass. De passar de flesta! Under höst, vinter och vår sker träningen gång i veckan vis utegymmet. Under sommaren finns det flera pass i veckan att välja på, och träningen sker då vid bryggan längst ut på Södra piren. Träningen är gratis för medlemmar i ÅIS. Icke-medlemmar betalar en engångsavgift.